Ha érdekel az energetika, a modern kor energiaipari megoldásai, vagy csak szeretnéd bővíteni és gyakorlatban is megismerni az egyetemen tanultakat, akkor itt a helyed! Jelentkezz az ESZK-ba, hiszen itt olyan tudásra, tapasztalatokra és kapcsolatokra tehetsz szert, amelyek nagyban hozzájárulnak szakmai fejlődésedhez, jövőbeli sikereidhez. Kezdd építeni a jövődet már az egyetem alatt, csatlakozz hozzánk!

Mi is az az ESZK?

Az Energetikai Szakkollégium 19 éve,  2002. október 17-én alakult meg gépész és villamosmérnök hallgatók együttműködése nyomán. Számos szakmai rendezvényt szervezünk, ilyenek a nyilvános előadásaink, amelyeken elismert szakemberek által nyerhetünk bepillantást az energetikai szektor aktualitásába, izgalmas problémákba és azok kezelésébe a legmodernebb technológiák felhasználásával, mind mérnöki, mind gazdasági aspektusok alapján. Szintén rendszeresen tartunk nyilvános üzemlátogatásokat, melyek keretében az ország legkülönbözőbb erőműveit és egyéb energetikai létesítményeit ismerhetik meg az érdeklődők testközelből.

Továbbá szervezünk csak a tagságunk számára elérhető programokat is. Ezek a belsős kurzusaink és tréningjeink, melyekkel értékes hard- és soft skillek-re tehet szert minden tagunk. Azok sem unatkoznak az ESZK-ban, akik a folyamatos kihívást keresik. Egész-, vagy akár több féléven át tartó, legkülönfélébb projektjeinkben mindenki kipróbálhatja magát. Van középiskolásoknak szervezett tanulmányi versenyünk, egyetemistáknak szakmai gyakorlat programunk, Do It Yourself - ‘Csináld magad’ projektjeink, de még nemzetközi konferenciasorozatot (IYCE - International Youth Conference on Energy) és nemzetközi nyári egyetemet is szervezünk (SAE2 - Summer Academy on Energy), melyek évről évre egyre sikeresebbek.

Bővebben ...

Szerencsés helyzetben vagyunk mérnökként, mérnök hallgatóként. Hiányszakma valamennyi mérnöki ágazat, így jó esetben a szakterületünk azon részével tudunk foglalkozni, ami igazán érdekel minket. Viszont még a diplománk megszerzése előtt el kell döntenünk, hogy mi is érdekel minket igazán, ebben segít a szakmai gyakorlat. Ennek a döntésnek a fontosságáról már a korábbi cikkünkben volt szó. Most viszont kicsit gyakorlatiasabban szeretnénk megközelíteni a témát.

            Ha felnézünk az Energetikai Szakkollégium szakmai gyakorlatának a honlapjára 42 különböző cég gyakornoki állásának hirdetését találjuk az energetikai ipar számos területéről: napelemparkokat üzemelő céget, hálózatirányítással foglalkozó vállalatot, energiatőzsdével, tanácsadással vagy tervezéssel foglalkozó kisebb, nagyobb vállalkozások gyakornoki lehetőségével találkozunk. Mindegyik cég esetében találhatunk az oldalon részletes leírást, hogy mivel foglalkoznak, és milyen szakos hallgatókat várnak a legszívesebben.

 

Bővebben ...

Az Energetikai Szakkollégium 2002-es megalapítása óta igyekszik közelebb hozni az energetika világát az érdeklődni vágyókhoz. Nyilvános előadásainkkal, programjainkkal az energetika számos területét bemutatjuk, ezáltal minden érdéklődő megtalálhatja a számára érdekes témát. Bátor Béla emlékfélévünk hatodik előadásának keretében Kiss Attila, az E.ON-Hungária Zrt. Elnök-Vezérigazgatója mutatja be az évtized kiemelkedő eseményt; az E.ON-RWE tranzakciót és annak hatásait a magyarországi piacon.

 

Bővebben ...

Friss diplomával a kezünkben a karrierünkre legnagyobb befolyással nem az átlagunk lesz, hanem az első munkahelyünk. Az egyetemen egy átfogó tudásra teszünk szert, a szakma sok területébe bepillantást nyerünk. Szó szerint csak egy bepillantást, mert többre nincs idő a tanrend keretein belül.

         Kiváltságos helyzetben vagyunk, hisz hiányszakma valamennyi mérnöki ágazat. Jóformán oda tudunk menni, ahová akarunk. De mi döntjük el, hogy hova, mi az a téma, amivel az elkövetkező negyven évben foglalkozni szeretnénk.

         Ennek első lépése a szakmai gyakorlat. Azért is, mert a legtöbb hallgató első munkahelye a szakmai gyakorlatának helye lesz. Már valamennyire ismeri és érti az adott területet, nem kell az elejéről kezdenie, még ha csak pár hétről van is szó. A szakmai gyakorlat jóval többről szól, mint a diplomához szükséges gyakorlati munka. Ez indítja be a karrierünket, körültekintően kell választani.

 

Bővebben ...

Nehéz unatkozni az Energetikai Szakkollégiumban. Jól szervezett egyesület a miénk. Mindig van tennivaló a csoportokban, projektekben, amiknek a sikereire méltón büszkék lehetünk. Az egyik legfontosabb projekt a Tagfelvételi Bizottság. Mindig szükségünk van új, tehetséges tagokra, olyanokra, akik már az egyetemi éveik alatt is szeretnének többet tenni az elvártnál, és akik ki akarják próbálni magukat felelősségteljes helyzetekben. Keressük azokat az embereket, akik nyitott szemmel járnak, akiknek céljaik vannak és képesek tenni azért, hogy fejlesszék magukat. Az ESZK sikerének kulcsa ez a projekt. Rengeteg olyan tevékenységünk van, ami utánpótlás nélkül nem valósulhatna meg.

         Az idei Tagfelvételi bizottság 5 taggal indult, akik közül nem egy ember volt már korábban projektag. A projekt alatt igazi barátságok szövődtek, egy összetartó csapat jött létre, akik sosem fogják elfelejteni a közös munkát.

         Munka pedig akadt bőven. Az előző két TFB-ben is jelen volt már a pandémia, viszont ez volt az első teljesen online megtartott Tagfelvétel. Úgy kellett hirdetni a felvételünket, hogy személyesen senkivel se tudtunk találkozni. Ennek ellenére igyekeztünk megteremteni a személyes kapcsolatot a hallgatókkal. Nagy hangsúlyt fektettünk az óralátogatásokra mind a VIK-en, mind a GPK-n. Hirdetéseket tettünk közzé az ESZK közösségi média felületein, voltak vicces insta story-k és a közösségünket bemutató posztok.

Bővebben ...

Ha érdekel az energetika, felcsigáznak a modern kor energiaipari megoldásai, vagy csak szeretnéd kiegészíteni és gyakorlatban is megismerni, esetleg bővíteni az egyetemen tanult tudásodat egy összetartó, motiváló társaságban, akkor köztünk a helyed! Jelentkezz az ESZK-be, hiszen nálunk olyan előnyökre, ismeretekre és kapcsolatokra tehetsz szert, amelyek hozzájárulnak a szakmai fejlődésedhez és a jövőbeli sikereidhez.

 

Bővebben ...

2002-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnök hallgatóinak egy csoportja egyetemi oktatóik segítségével egy új társaság létrehozására vállalkozott. Úgy érezték, hogy az egyetemen megszerezhető alapok mellett a sikerhez elengedhetetlen, hogy a folyamatban levő iparági kutatásokkal és aktuális információkkal tisztában legyenek. Ezért 2002. október 17-én megalapították az Energetikai Szakkollégiumot, amely a kitűzött céloknak és elvárásoknak megfelelve immár több mint 15 éve szervez az energetika szerteágazó területéhez kapcsolódó programokat elsősorban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóinak és az egyre nagyobb számban jelentkező külső érdeklődőknek.

Bővebben ...
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Szakkollégiumok

    

Szakosztályok

                          

 

Kari öntevékeny körök