Körvezető: Székely László

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

ESZK20

Az Energetikai Szakkollégium ebben az évben ünnepelte megalakulásának huszadik évfordulóját. A 20 év alatt a Szakkollégium nagyon sok eseményt szervezett, sok ipari kapcsolatot épített ki, és ennél is több új tagot tudhatott magáénak. Ebben a cikkben szeretnénk visszaemlékezni a Szakkollégium fontosabb eseményeire és mérföldköveire.

A Szakkollégium megalakulása óta megszámlálhatatlan, a nagyközönség számára is elérhető üzemlátogatást, előadást, konferenciát, nyári egyetemet szervezett, amelyeken mindig öröm volt nézni a sok-sok érdeklődő és ambíciózus hallgatótársat és a már szakmában tevékenykedő, új dolgokat megismerni vágyó embereket. A különböző üzemlátogatásokon megismerhettük Magyarország legjelentősebb energetikai létesítményeit, mint például az ország egyetlen atomerőművét, a Paksi Atomerőművet, az ország legmodernebb gázerőművét, a Gönyűi Erőművet, vagy akár az ország egyik legjelentősebb alállomását, az Albertirsai 750 kV-os alállomást. Az előadások terén is meglehetősen színes palettát igyekszik a Szakkollégium felkínálni, hogy minél többen megtalálhassák a számukra érdekes témát. A legnépszerűbb előadások közé tartoznak a Prof. Dr. Aszódi Attila által tartott atomenergetikával kapcsolatos előadások vagy akár az olyan energetikai aktualitással foglalkozó előadássorozatok, mint a megújulók térnyerése, vagy napjainkban a globális gázhelyzettel kapcsolatos előadás. Ugyanakkor szakmai típusú előadásaink is nagy népszerűségnek örvendenek. A nyilvános előadássorozat már egy tantárggyá is kinőtte magát, amit BSc és MSc hallgatók is felvehetnek. Továbbá a Szakkollégium rendszeresen képviselteti magát olyan rendezvényeken is, mint például a Kutatók Éjszakája, ahol az energetika iránt érdeklődők bepillantást nyerhetnek a tudományba.

A Szakkollégium tagjai évről-évre részt vesznek egyéni, valamint csoportos kutatásokban, amelyek hozzásegítik a tagokat egy-egy eredményes TDK-hoz vagy akár belföldi, akár külföldi konferenciákhoz. Azonban olykor-olykor nemcsak résztvevőként, hanem szervezőként is megjelennek a Szakkollégium tagjai a konferenciákon. 2007 óta kétévente megrendezésre kerül a Szakkollégium saját nemzetközi konferenciája, az International Youth Conference on Energy, amelyre a világ minden területéről várjuk a hallgatókat, akik mindig színvonalas előadásokkal és kutatásokkal érkeznek. Ezen kívül az Energetikai Szakkollégium társszervezője a minden évben megrendezett KLENEN konferenciának is, amely egy remek lehetőség a Szakkollégium tagjainak a kutatási témák bemutatására. Az évek során számos tagunk volt, akik külföldi konferenciákon öregbítették a Szakkollégium hírnevét, és kijutottak akár a tengeren túlra, vagy Ázsiába egy-egy rangosabb konferenciára.

Az évek alatt a Szakkollégium más szakkollégiumokkal, illetve szervezetekkel is elkezdett együttműködni. Ezek közül az egyik legfontosabb az AEE (Association of Energy Engineers), amelynek 2006-ban magyar diáktagaztává vált az Energetikai Szakkollégium, és amely révén 2007- től a Szakkollégium delegáltjai a szervezet legnagyobb rendezvényén, az évente az Amerikai Egyesült Államokban megrendezésre kerülő World Energy Conference-en (WEC) képviselik az ESZK-t és egyben Magyarországot. A másik jelentősebb külföldi együttműködésünk az Institute of Electrical and Electronics Engineers-hez (IEEE) fűződik. Az együttműködés, melyet a 2009-ben megrendezett IYCE-n jelentettek be, által a Szakkollégium számos, az IEEE által megrendezett konferencián és pályázaton vehetett részt, amelyeken szép számmal értek el kiemelkedő eredményeket tagjaink.

A neves évfordulót egy külön programsorozattal ünnepeltük meg, melynek során fontosnak tartottuk, hogy a Szakkollégium két fő értékét mutassuk be a közönségnek: a szakmaiságot és a közösséget. Két plenáris előadást, valamint egy panelbeszélgetést hallhattunk, melyek érintették a magas energiaárakat, a villamosenergia-rendszer változását, valamint Magyarország energiastratégiáját a válság és háború függvényében. A szakmai program után aktív, alapító és pártoló tagjainkkal, valamint meghívott előadóinkkal töltöttük az estét.

Az Energetikai Szakkollégium - mi röviden csak ESZK-nak vagy szakkolinak hívjuk - egy olyan diákszervezet, melyet több mint két évtizede alapítottak. Ennyi év alatt rengeteg energetikai témájú szakmai programot szerveztünk mind az egyetem hallgatói, mind az egyre nagyobb számban jelentkező külső érdeklődők számára. Az ESZK a 2023/24-es tanév tavaszi félévében is meghirdeti a tagfelvételt, szóval ne hagyd ki a csatlakozás lehetőségét!

kép

Ezeket a lehetőségeket tálcán nyújtjuk Neked, sőt nem is tudtunk mindent felsorolni, szóval nincs más dolgod, mint hogy jelentkezz hozzánk március 3. éjfélig. Ha a jelentkezés előtt szeretnél velünk beszélgetni, akkor várunk szeretettel a Tagfelvételi Estünkre, ami február 27-én 18 órától a BME R épületének 113-as termében lesz. Bővebb információkat az eszk.org/tagfelvetel oldalon találsz.

Bővebben ...

Az Energetikai Szakkollégium idén 16. alkalommal szervezte meg a már évek óta népszerű Országos Energetikai Tanulmányi Versenyt. A verseny során középiskolás diákok próbálhatták ki magukat az energetika számos területén, valódi mérnöki problémák megoldásával foglalkoztak, és az energiaiparban releváns elméleti és gyakorlati ismeretekre tettek szert.

A verseny szervezői - akik sokan szintén a megmérettetés egykori eredményes résztvevői voltak, és részben ennek hatására választották az energetikai pályát - már nyár eleje óta dolgoztak a versenyen. Idén 59 csapat nevezett, amelyek között akadtak határon túli középiskolák csapatai is.

kép

Az első fordulón belül négy miniforduló teljesítése volt a cél, itt játékos, az energetika minden területét átfogó témákban kellett elméleti és számítási példákat megoldani, valamint a csapatoknak egy kreatív reklámfilm keretében kellett bemutatniuk az általuk legjobbnak ítélt energiatárolási módszert.

Bővebben ...

Lehet, hogy hallottál már rólunk, lehet, hogy még nem, de hidd el, mindkét esetben érdemes tovább olvasnod! Ugyan szívügyünk az energetika, mégsem csak a szakma köt össze minket. Szeretjük az egyetemi pezsgést, de a mély barátságokat is elképesztően fontosnak tartjuk, amelyek a közösségen belül alakulnak ki. Mi vagyunk az Energetikai Szakkollégium, és idén ősszel ismét tagfelvételt hirdetünk!

kép

2002-ben alakult meg a szervezetünk, azonban aktív tagságunk jelentős része az alapításkor még meg sem született. Jelenleg több egyetem több karán (BME VIK, BME GPK, BME GTK, ELTE IK) is találkozhatsz ESZK-sokkal, tehát ha nem vagy BME-s, ha esetleg nem is energetikai mérnöknek tanulsz, akkor is szeretettel várunk. Az energetika iránti lelkesedés egyetemtől és szaktól függetlenül összekapcsol minket. A Szakkollégiumban az alapítás óta sok-sok szakember tevékenykedett. Korábbi, most már pártoló tagjainktól rengeteg segítséget kapunk a fejlődéshez. Legtöbbjük már az energetikai szektor elismert szakembere, így szakmailag is számos hasznos tanáccsal látnak el bennünket.

Bővebben ...

Érdekel az energetika? Szívesen foglalkozol energiaipari aktualitásokkal, érdekességekkel, esetleg nem elégszel meg az egyetemen szerzett tudással, szeretnél gyakorlatban is megismerkedni mindazzal, amit megtanultál?
Ha magadra ismertél, jelentkezz az Energetikai Szakkollégiumba, ahol nem csupán egy új szakmai közegnek, hanem egy valódi, támogató közösségnek is a részese lehetsz.

Kik is vagyunk mi?

Az ESZK 2002. október 17-én alakult gépész- és villamosmérnök hallgatók együttműködésében.
Szakkollégiumunk programjai közül számos lehetőség bárki számára elérhető, többek között nyilvános előadásaink, üzemlátogatásaink. Az előbbieken rendszerint az energetika legaktuálisabb kérdéseit, problémáit, innovációit járjuk körbe a szektor elismert szakembereinek segítségével, hol mérnöki, hol gazdasági vonatkozásban. Üzemlátogatásaink is rendkívül sokszínűek, különféle magyarországi erőművek, energetikai szempontból érdekes létesítmények működésébe nyerhetnek velünk bepillantást az érdeklődők.

Bővebben ...

Ha érdekel az energetika, a modern kor energiaipari megoldásai, vagy csak szeretnéd bővíteni és gyakorlatban is megismerni az egyetemen tanultakat, akkor itt a helyed! Jelentkezz az ESZK-ba, hiszen itt olyan tudásra, tapasztalatokra és kapcsolatokra tehetsz szert, amelyek nagyban hozzájárulnak szakmai fejlődésedhez, jövőbeli sikereidhez. Kezdd építeni a jövődet már az egyetem alatt, csatlakozz hozzánk!

Mi is az az ESZK?

Az Energetikai Szakkollégium 19 éve,  2002. október 17-én alakult meg gépész és villamosmérnök hallgatók együttműködése nyomán. Számos szakmai rendezvényt szervezünk, ilyenek a nyilvános előadásaink, amelyeken elismert szakemberek által nyerhetünk bepillantást az energetikai szektor aktualitásába, izgalmas problémákba és azok kezelésébe a legmodernebb technológiák felhasználásával, mind mérnöki, mind gazdasági aspektusok alapján. Szintén rendszeresen tartunk nyilvános üzemlátogatásokat, melyek keretében az ország legkülönbözőbb erőműveit és egyéb energetikai létesítményeit ismerhetik meg az érdeklődők testközelből.

Továbbá szervezünk csak a tagságunk számára elérhető programokat is. Ezek a belsős kurzusaink és tréningjeink, melyekkel értékes hard- és soft skillek-re tehet szert minden tagunk. Azok sem unatkoznak az ESZK-ban, akik a folyamatos kihívást keresik. Egész-, vagy akár több féléven át tartó, legkülönfélébb projektjeinkben mindenki kipróbálhatja magát. Van középiskolásoknak szervezett tanulmányi versenyünk, egyetemistáknak szakmai gyakorlat programunk, Do It Yourself - ‘Csináld magad’ projektjeink, de még nemzetközi konferenciasorozatot (IYCE - International Youth Conference on Energy) és nemzetközi nyári egyetemet is szervezünk (SAE2 - Summer Academy on Energy), melyek évről évre egyre sikeresebbek.

Bővebben ...

Szerencsés helyzetben vagyunk mérnökként, mérnök hallgatóként. Hiányszakma valamennyi mérnöki ágazat, így jó esetben a szakterületünk azon részével tudunk foglalkozni, ami igazán érdekel minket. Viszont még a diplománk megszerzése előtt el kell döntenünk, hogy mi is érdekel minket igazán, ebben segít a szakmai gyakorlat. Ennek a döntésnek a fontosságáról már a korábbi cikkünkben volt szó. Most viszont kicsit gyakorlatiasabban szeretnénk megközelíteni a témát.

            Ha felnézünk az Energetikai Szakkollégium szakmai gyakorlatának a honlapjára 42 különböző cég gyakornoki állásának hirdetését találjuk az energetikai ipar számos területéről: napelemparkokat üzemelő céget, hálózatirányítással foglalkozó vállalatot, energiatőzsdével, tanácsadással vagy tervezéssel foglalkozó kisebb, nagyobb vállalkozások gyakornoki lehetőségével találkozunk. Mindegyik cég esetében találhatunk az oldalon részletes leírást, hogy mivel foglalkoznak, és milyen szakos hallgatókat várnak a legszívesebben.

 

Bővebben ...

Az Energetikai Szakkollégium 2002-es megalapítása óta igyekszik közelebb hozni az energetika világát az érdeklődni vágyókhoz. Nyilvános előadásainkkal, programjainkkal az energetika számos területét bemutatjuk, ezáltal minden érdéklődő megtalálhatja a számára érdekes témát. Bátor Béla emlékfélévünk hatodik előadásának keretében Kiss Attila, az E.ON-Hungária Zrt. Elnök-Vezérigazgatója mutatja be az évtized kiemelkedő eseményt; az E.ON-RWE tranzakciót és annak hatásait a magyarországi piacon.

 

Bővebben ...

Friss diplomával a kezünkben a karrierünkre legnagyobb befolyással nem az átlagunk lesz, hanem az első munkahelyünk. Az egyetemen egy átfogó tudásra teszünk szert, a szakma sok területébe bepillantást nyerünk. Szó szerint csak egy bepillantást, mert többre nincs idő a tanrend keretein belül.

         Kiváltságos helyzetben vagyunk, hisz hiányszakma valamennyi mérnöki ágazat. Jóformán oda tudunk menni, ahová akarunk. De mi döntjük el, hogy hova, mi az a téma, amivel az elkövetkező negyven évben foglalkozni szeretnénk.

         Ennek első lépése a szakmai gyakorlat. Azért is, mert a legtöbb hallgató első munkahelye a szakmai gyakorlatának helye lesz. Már valamennyire ismeri és érti az adott területet, nem kell az elejéről kezdenie, még ha csak pár hétről van is szó. A szakmai gyakorlat jóval többről szól, mint a diplomához szükséges gyakorlati munka. Ez indítja be a karrierünket, körültekintően kell választani.

 

Bővebben ...

További cikkeink...

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Szakkollégiumok

    

Szakosztályok

                          

 

Kari öntevékeny körök