Közösség

2002-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnök hallgatóinak egy csoportja egyetemi oktatóik segítségével egy új társaság létrehozására vállalkozott. Úgy érezték, hogy az egyetemen megszerezhető alapok mellett a sikerhez elengedhetetlen, hogy a folyamatban levő iparági kutatásokkal és aktuális információkkal tisztában legyenek. Ezért 2002. október 17-én megalapították az Energetikai Szakkollégiumot, amely a kitűzött céloknak és elvárásoknak megfelelve immár több mint 15 éve szervez az energetika szerteágazó területéhez kapcsolódó programokat elsősorban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóinak és az egyre nagyobb számban jelentkező külső érdeklődőknek.

Az energetika területén működő vállalatok vezetőinek, szakembereinek, az energetika iránt érdeklődőknek, illetőleg a szakiránnyal még csak tanulmányok szintjén foglalkozóknak egyaránt közös érdeke, hogy a következő mérnökgenerációk elméleti és gyakorlati szinten egyaránt hiteles, és a lehetőségekhez mérten teljes képpel rendelkezzenek e sokrétű és szerteágazó tudományterület múltjáról, jelenéről és a jövőbeni fejlődési lehetőségeiről.

Mindennek elősegítésére kiemelkedően fontos az elméleti és gyakorlati tudás összekapcsolódása, az ipar és az egyetemek közötti kommunikáció javítása, partnerkapcsolatok létrejöttének támogatása.

A fenti gondolatok megvalósítását tűzte ki céljául az Energetikai Szakkollégium.

Szakkollégiumunk heti rendszerességgel rendez a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemenelőadásokat, fórumokat és üzemlátogatásokat, melyeken lehetőséget nyújtunk az érdeklődőknek az egyetemi, főiskolai tananyagot meghaladó ismeretanyag megszerzésére illetőleg tapasztalt, gyakorló szakemberek álláspontjainak megismerésére. Szakmailag elismert előadókat hívunk meg a hallgatók körébe, folyamatosan lépést tartva a technikai fejlesztésekkel és gazdasági aktualitásokkal.

Az elmúlt évről

Nyáron megrendezésre került hetedik alkalommal az ESZK saját szervezésű konferenciája, az International Youth Conference on Energy (IYCE), amely 2007 óta kétévente kerül megrendezésre, felváltva Magyarországon és külföldön. A 2019-es évben a helyszín Bled, Szlovénia volt. Emellett közreműködünk nyári szakmai gyakorlatok szervezésében, a cégek számára lehetőséget adunk szakmai bemutatkozásra, előadásokra, továbbá az egyetemi oktatókkal is együttműködve megszervezzük energetikai feladatok önálló hallgatói tevékenység keretében történő megoldását, kidolgozását. A nyári szakmai gyakorlat program 2019-ben is segítette a hallgatókat a megfelelő gyakorlati hely megtalálásában. Továbbá szakkollégiumunk 2014 óta évente megszervezi angol nyelvű nyári egyetemét (SAE2) külföldi hallgatók számára, ahol vendégeink tagjainkkal együtt, az adott téma köré csoportosított előadások és üzemlátogatások részvétele mellett egy csoportfeladatot is kidolgoznak, majd prezentálnak. Ez a projektünk ősszel indult és 2020 nyarán került volna megrendezésre, de sajnos a pandémiás helyzet kialakulása miatt halasztásra került. Ezen programjaink mellett több DIY-projektünk is előrehaladott állapotba került. A DIY-HV programban egy nagyfeszültségű demonstrációs eszköz került megépítésre, míg DIY-EDEK munkánk is elindult, hogy egy energetikai demonstrációs eszközt építsünk középiskolások számára. Ez azt a célt szolgálná, hogy a fiatalabbak már középiskolában megismerkedhessenek az energetikával. 2020 januárjában megrendezésre került az egyik legjelentősebb évközi eseményünk, a Tanulmányi Verseny középiskolások számára. A kétnapos eseményen középiskolások mérik össze tudásukat érdekes témákban az ország bármely pontjáról. A projektjeink mellett továbbra is szerveztünk az érdeklődő közönség számára nyilvános előadásokat, míg tovább fejlesztettünk belső képzési rendszerünket, ahol a szakkollégium tagjai képzéseken, kurzusokon vehetnek részt önálló fejlődésük érdekében.

Támogatóink