Szerencsés helyzetben vagyunk mérnökként, mérnök hallgatóként. Hiányszakma valamennyi mérnöki ágazat, így jó esetben a szakterületünk azon részével tudunk foglalkozni, ami igazán érdekel minket. Viszont még a diplománk megszerzése előtt el kell döntenünk, hogy mi is érdekel minket igazán, ebben segít a szakmai gyakorlat. Ennek a döntésnek a fontosságáról már a korábbi cikkünkben volt szó. Most viszont kicsit gyakorlatiasabban szeretnénk megközelíteni a témát.

            Ha felnézünk az Energetikai Szakkollégium szakmai gyakorlatának a honlapjára 42 különböző cég gyakornoki állásának hirdetését találjuk az energetikai ipar számos területéről: napelemparkokat üzemelő céget, hálózatirányítással foglalkozó vállalatot, energiatőzsdével, tanácsadással vagy tervezéssel foglalkozó kisebb, nagyobb vállalkozások gyakornoki lehetőségével találkozunk. Mindegyik cég esetében találhatunk az oldalon részletes leírást, hogy mivel foglalkoznak, és milyen szakos hallgatókat várnak a legszívesebben.

 

Bővebben ...

Friss diplomával a kezünkben a karrierünkre legnagyobb befolyással nem az átlagunk lesz, hanem az első munkahelyünk. Az egyetemen egy átfogó tudásra teszünk szert, a szakma sok területébe bepillantást nyerünk. Szó szerint csak egy bepillantást, mert többre nincs idő a tanrend keretein belül.

         Kiváltságos helyzetben vagyunk, hisz hiányszakma valamennyi mérnöki ágazat. Jóformán oda tudunk menni, ahová akarunk. De mi döntjük el, hogy hova, mi az a téma, amivel az elkövetkező negyven évben foglalkozni szeretnénk.

         Ennek első lépése a szakmai gyakorlat. Azért is, mert a legtöbb hallgató első munkahelye a szakmai gyakorlatának helye lesz. Már valamennyire ismeri és érti az adott területet, nem kell az elejéről kezdenie, még ha csak pár hétről van is szó. A szakmai gyakorlat jóval többről szól, mint a diplomához szükséges gyakorlati munka. Ez indítja be a karrierünket, körültekintően kell választani.

 

Bővebben ...

Nehéz unatkozni az Energetikai Szakkollégiumban. Jól szervezett egyesület a miénk. Mindig van tennivaló a csoportokban, projektekben, amiknek a sikereire méltón büszkék lehetünk. Az egyik legfontosabb projekt a Tagfelvételi Bizottság. Mindig szükségünk van új, tehetséges tagokra, olyanokra, akik már az egyetemi éveik alatt is szeretnének többet tenni az elvártnál, és akik ki akarják próbálni magukat felelősségteljes helyzetekben. Keressük azokat az embereket, akik nyitott szemmel járnak, akiknek céljaik vannak és képesek tenni azért, hogy fejlesszék magukat. Az ESZK sikerének kulcsa ez a projekt. Rengeteg olyan tevékenységünk van, ami utánpótlás nélkül nem valósulhatna meg.

         Az idei Tagfelvételi bizottság 5 taggal indult, akik közül nem egy ember volt már korábban projektag. A projekt alatt igazi barátságok szövődtek, egy összetartó csapat jött létre, akik sosem fogják elfelejteni a közös munkát.

         Munka pedig akadt bőven. Az előző két TFB-ben is jelen volt már a pandémia, viszont ez volt az első teljesen online megtartott Tagfelvétel. Úgy kellett hirdetni a felvételünket, hogy személyesen senkivel se tudtunk találkozni. Ennek ellenére igyekeztünk megteremteni a személyes kapcsolatot a hallgatókkal. Nagy hangsúlyt fektettünk az óralátogatásokra mind a VIK-en, mind a GPK-n. Hirdetéseket tettünk közzé az ESZK közösségi média felületein, voltak vicces insta story-k és a közösségünket bemutató posztok.

Bővebben ...

A KÁTÉ novemberi számában olvashattok többek között egy interjúról Bihari Péterrel, valamint a BME Motorsportról!

Itt tudjátok megtekinteni a lapot!

Szakkollégiumok

    

Szakosztályok

                          

 

Kari öntevékeny körök