Közösség

A Számítástechnika Szakosztály tagjai évtizedek óta nyújtanak karunk hallgatói és a Kármán Kollégium lakói számára informatikai szolgáltatásokat. A 80-as évek elején, amikor még mindösszesen csak két számítógép állt a kollégisták rendelkezésére a könyvtárban, azok használatát, programozását segítették, és oktatták tagjaink.

Azóta hosszú idő telt el, és a Szakosztály munkája is jelentősen átalakult. Jelenleg elsődleges feladatunk a kollégisták számára az internet biztosítása több, mint ezer végpontos hálózat révén. A hálózat és az ehhez szükséges szerverpark folyamatos karbantartása, és fejlesztése mellett számos levelező listát, weboldalt tartunk fent, és fejlesztünk belső használatra vagy a kar szervezetei, körei számára. Jelenleg is több kör részére készítünk weboldalakat, illetve többek között folyamatban van az új felhasználói adminisztrációs rendszerünk kialakítása is, az azt kiszolgáló jogosultságkezelő szerver megújításával párhuzamosan. A meglévő rendszereinket is folyamatosan fejlesztjük, az elérhető legmodernebb technológiák felhasználásával, például az elmúlt években átültettük szolgáltatásaink jelentős részét konténerizációs alapokra. Mindezek mellett folyamatos supportot nyújtunk a kollégiumban lakók számára a support.ktk.bme.hu oldalon. Félévente több száz ticketet oldunk meg, és számos személyes megkeresésben is segítünk.

A munkához szükséges szakmai tudás megszerzéséhez tagjaink gyakran belsős oktatásokat tartanak egymásnak. Az így megszerzett ismeretek jó alapot szolgáltatnak ahhoz, hogy ezt követően a szakosztályosok önálló projekteket tudjanak vállalni, és a kívánt fejlesztésekben hasznos munkát végezzenek. Az itt megszerzett egyedi tudással és tapasztalattal számos tagunk a gépészkari oklevél megszerzését követően az iparban webfejlesztőként, rendszermérnökként helyezkedik el, de a visszajelzések alapján a gépész szakmában maradók számára is hasznosak a Szakosztályban eltöltött évek.

A Szakosztály nemcsak mint szakmai műhely, hanem mint közösség is jelen van a kar életében. Részt szoktunk venni a Kármán napon, a Mentorgárda által szervezett főzőversenyen és tagjaink jelentős része a Slipen is versengeni szokott. A körön belüli jó kapcsolatok kialakítását belsős rendezvényeink is szolgálják: minden félévben szervezünk csapatépítő rendezvényeket, például közös focit, palacsintázást. Ezeket gyakran együtt szervezzük más öntevékeny körökkel, vagy másik kollégiumok számtech köreivel. Nem feledkezünk meg a félévek méltó lezárásáról sem, karácsonykor közös mulatozással, nyáron pedig egy vízparton eltöltött hétvége keretében.

Megtalálhatsz minket a weboldalunkon, a Facebook oldalunkon vagy személyesen a Kármán kollégiumban. Ha megtetszett neked a Szakosztály, akkor a minden félév elején megrendezett toborzóinkon tudsz hozzánk csatlakozni.

Támogatóink