Közösség

A BME Gépész Szakkollégium 2012-ben alakult a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karán működő szakmai öntevékeny körök összefogásával.

Jelenleg a következő szakosztályok, mint tagozatok alkotják: Áramlástan, Design, Gépészeti Eljárástechnika, Épületgépész, Gyártás, Kalorikus Gépek, Mechatronika és Polimertechnika. A szakosztályok szoros együttműködése számos új lehetőséget teremt a szakmai feladatok megvalósítására.

A BME Gépész Szakkollégium célja, hogy tagjai az egyetemi tanulmányokat kiegészítő, elmélyítő szakmai ismereteket szerezhessenek. Komplex, több területen átívelő mérnöki feladatok végzésére nyílik lehetőség, a közös programok látogatásával pedig a hallgatók számos tudományágba nyerhetnek betekintést – gyárlátogatásokon, laborfoglalkozásokon és workshopokon vehetnek részt. A kiváló teljesítményt nyújtó tagokat a szervezet további fejlődési lehetőségekkel motiválja. Mindez egy olyan közösségben történik, ahol a meghatározó értékeket a szakmai elismertség, az összetartozás és a társadalmi felelősségvállalás jelentik.

A szakkollégium fontosnak tartja az ipari kapcsolatokat is. Feladatának tekinti, hogy projektmunkákat biztosítson, amelyek elvégzésével tagjai fejlődhetnek, gyakorlati tapasztalatra tehetnek szert és kapcsolatokat építhetnek. Ezenfelül törekszik arra, hogy vállalati kapcsolatai révén programokat szervezzen, illetve eszközparkját fejlessze.
A szakosztályok üzemlátogatásokat, aktuális témákat érintő előadásokat, konzultációkat, szakosztályos foglalkozásokat és képzéseket szerveznek, szakmailag támogatják a kutató- és TDK-munkákat, segítik a tanszékek munkáját, valamit összetartó szakmai csoportokat építenek. Az előadások és a foglalkozások egy része nyitott az egyetem hallgatói számára, de számos zártkörű rendezvény is színesíti a szakkollégiumi életet.

A szakkollégiumot egy elnök és öt alelnök vezeti. Az elnökség együtt dolgozik a szakosztályok által delegált tagokkal, akik egyben a szakkollégium és az általuk képviselt szakosztály között is kapcsolatot tartanak.

A Gépész Szakkollégiumhoz és azon belül a szakosztályokhoz a félévente meghirdetett tagfelvételi alkalmakon lehet csatlakozni.

Támogatóink