Tudtad, hogy 2023-ban egy pályakezdő átlagos nettó bérigénye 378 600 Ft volt? Te beérnéd ennyivel?
Vegyél részt a 2024-es Zyntern Nagy Pályakezdő Kutatásban, és mondd el, mire vágysz igazán leendő munkahelyedtől!

Formáld Te is a munkaerőpiacot, ezzel a mindössze 10 perces kérdőívvel!
https://bit.ly/4aBkUxB

A kitöltők között ráadásul páros VIP mozibelépőt, 30.000 Ft-os EMAG vásárlási utalvány vagy házibulicsomagot sorsolunk!kép 

Körvezető: Székely László

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

ESZK20

Az Energetikai Szakkollégium ebben az évben ünnepelte megalakulásának huszadik évfordulóját. A 20 év alatt a Szakkollégium nagyon sok eseményt szervezett, sok ipari kapcsolatot épített ki, és ennél is több új tagot tudhatott magáénak. Ebben a cikkben szeretnénk visszaemlékezni a Szakkollégium fontosabb eseményeire és mérföldköveire.

A Szakkollégium megalakulása óta megszámlálhatatlan, a nagyközönség számára is elérhető üzemlátogatást, előadást, konferenciát, nyári egyetemet szervezett, amelyeken mindig öröm volt nézni a sok-sok érdeklődő és ambíciózus hallgatótársat és a már szakmában tevékenykedő, új dolgokat megismerni vágyó embereket. A különböző üzemlátogatásokon megismerhettük Magyarország legjelentősebb energetikai létesítményeit, mint például az ország egyetlen atomerőművét, a Paksi Atomerőművet, az ország legmodernebb gázerőművét, a Gönyűi Erőművet, vagy akár az ország egyik legjelentősebb alállomását, az Albertirsai 750 kV-os alállomást. Az előadások terén is meglehetősen színes palettát igyekszik a Szakkollégium felkínálni, hogy minél többen megtalálhassák a számukra érdekes témát. A legnépszerűbb előadások közé tartoznak a Prof. Dr. Aszódi Attila által tartott atomenergetikával kapcsolatos előadások vagy akár az olyan energetikai aktualitással foglalkozó előadássorozatok, mint a megújulók térnyerése, vagy napjainkban a globális gázhelyzettel kapcsolatos előadás. Ugyanakkor szakmai típusú előadásaink is nagy népszerűségnek örvendenek. A nyilvános előadássorozat már egy tantárggyá is kinőtte magát, amit BSc és MSc hallgatók is felvehetnek. Továbbá a Szakkollégium rendszeresen képviselteti magát olyan rendezvényeken is, mint például a Kutatók Éjszakája, ahol az energetika iránt érdeklődők bepillantást nyerhetnek a tudományba.

A Szakkollégium tagjai évről-évre részt vesznek egyéni, valamint csoportos kutatásokban, amelyek hozzásegítik a tagokat egy-egy eredményes TDK-hoz vagy akár belföldi, akár külföldi konferenciákhoz. Azonban olykor-olykor nemcsak résztvevőként, hanem szervezőként is megjelennek a Szakkollégium tagjai a konferenciákon. 2007 óta kétévente megrendezésre kerül a Szakkollégium saját nemzetközi konferenciája, az International Youth Conference on Energy, amelyre a világ minden területéről várjuk a hallgatókat, akik mindig színvonalas előadásokkal és kutatásokkal érkeznek. Ezen kívül az Energetikai Szakkollégium társszervezője a minden évben megrendezett KLENEN konferenciának is, amely egy remek lehetőség a Szakkollégium tagjainak a kutatási témák bemutatására. Az évek során számos tagunk volt, akik külföldi konferenciákon öregbítették a Szakkollégium hírnevét, és kijutottak akár a tengeren túlra, vagy Ázsiába egy-egy rangosabb konferenciára.

Az évek alatt a Szakkollégium más szakkollégiumokkal, illetve szervezetekkel is elkezdett együttműködni. Ezek közül az egyik legfontosabb az AEE (Association of Energy Engineers), amelynek 2006-ban magyar diáktagaztává vált az Energetikai Szakkollégium, és amely révén 2007- től a Szakkollégium delegáltjai a szervezet legnagyobb rendezvényén, az évente az Amerikai Egyesült Államokban megrendezésre kerülő World Energy Conference-en (WEC) képviselik az ESZK-t és egyben Magyarországot. A másik jelentősebb külföldi együttműködésünk az Institute of Electrical and Electronics Engineers-hez (IEEE) fűződik. Az együttműködés, melyet a 2009-ben megrendezett IYCE-n jelentettek be, által a Szakkollégium számos, az IEEE által megrendezett konferencián és pályázaton vehetett részt, amelyeken szép számmal értek el kiemelkedő eredményeket tagjaink.

A neves évfordulót egy külön programsorozattal ünnepeltük meg, melynek során fontosnak tartottuk, hogy a Szakkollégium két fő értékét mutassuk be a közönségnek: a szakmaiságot és a közösséget. Két plenáris előadást, valamint egy panelbeszélgetést hallhattunk, melyek érintették a magas energiaárakat, a villamosenergia-rendszer változását, valamint Magyarország energiastratégiáját a válság és háború függvényében. A szakmai program után aktív, alapító és pártoló tagjainkkal, valamint meghívott előadóinkkal töltöttük az estét.

További cikkeink...

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Szakkollégiumok

    

Szakosztályok

                          

 

Kari öntevékeny körök